Active Server Pages (ASP)

Hvad er Active Server Pages?

Active Server Pages (ASP) er en teknologi, som giver mulighed for at lave dynamiske hjemmesider. ASP bruger server-side scripting til at generere hjemmesider, og fordi at det sker server-side, har browseren ikke nogen effekt i den forbindelse. Det er altså stadig den samme data, der bliver præsenteret for folk, om de bruger Internet Explorer, Firefox, Google Crome eller en anden browser. Det skal dog nævnes, at siderne stadig kan se forskellige ud, i forskellige browsere. Dette har dog intet med ASP at gøre, men i stedet HTML, CSS og lignende, som er det, browseren bruger til at fortolke og præsentere siden.

Det normale sprog, der bliver brug i ASP, er det der hedder Visual Basic Scripting Edition (VBScript), men man kan også bruge andre scripting-sprog, som for eksempel JScript, der er Microsofts version af JavaScript.

Som udgangspunkt kan det være svært for brugeren at se forskel, da man ikke bliver præsenteret for selve koden, men kun det indhold som koden genererer. Ofte vil man kunne se det på filendelsen, der typisk vil være .asp, i modsætning til for eksempel .html, .php eller lignende. I praksis kan man dog aldrig vide det med sikkerhed, da serveren kan indstilles til at bruge en hvilken som helst filendelse, men dette er sådan set altid sandt, om der er tale om ASP, PHP eller andre  teknologier.

ASP kører som udgangspunkt kun på Windows servere

Hvilket til dels er grunden til at det ikke længere har den store succes, da der er andre billigere og bedre alternativer.

Dermed ikke sagt at ASP ikke har sin plads i historien, men de, der stadig bruger det, bør genoverveje situationen.

Microsoft har naturligvis ikke forladt kampen, og har derfor udviklet ASP.NET, som har opnået en betragtelig succes, skønt det stadig har svært ved at konkurrere med de gratis alternativer.

Skulle man stadig ønske at benytte sig af den aldrende ASP teknologi, kan dette dog stadig lade sig gøre ved at installere Microsofts Internet Information Service (IIS).

Tilbage til ordbog