CA – AltaVista

Hvad er AltaVista?

AltaVista er en søgemaskine, der var den absolut mest populære søgemaskine i internettets unge dage.

AltaVista blev først lanceret den 15. december 1995 blandt andet inkluderende en innovativ webcrawler, som skulle være i stand til at håndtere flere hjemmesider, end man antog, at der eksisterede dengang. AltaVista var således den første søgemaskine, som kunne siges at have et mere eller mindre komplet billede af internettet. Eller med andre ord; AltaVista var datidens Google.

Alta Vista kommer fra Spansk og betyder “high view” / “upper view”. På Dansk ville vi nok oversætte det til “Overblik”.

AltaVista var en succes fra starten

AltaVista gik fra 300.000 hits dagligt den første dag til mere end 80 millioner hits per dag blot to år senere. AltaVista var således en af de største, hvis ikke den største, succes i internettets tidlige ungdom.

Googles fremmarch tog dog hårdt på AltaVista. Selvom Google på overfladen ikke tilbød noget nyt, var deres søge- og indekseringsalgoritmer ikke til at hamle op med, og AltaVista er i dag derfor kun en skygge af, hvad den var engang.

I dag er det dog så som så med populariteten, og det blev lækket af en Yahoo ansat i december 2010, at de havde planer om at lukke den ned. Hvis du i dag besøger AltaVistas hjemmeside, bliver du i stedet videresendt til hjemmesiden for Yahoos egen søgemaskine.

 

Tilbage til ordbog