URL (Uniform Resource Locator)

Hvad er Uniform Resource Locator (URL)?

Uniform Resource Locator forkortes URL og er den unikke adresse, som enhver hjemmeside har på internettet. En URL består af flere forskellige komponenter og indsættes i din webbrowser for at finde frem til den ønskede hjemmeside. Har du din gang inden for computerverdenen, så er begrebet URL et af de termer, som man ofte støder på.

URL stod tidligere for Universal Resource Locator, men står for de fleste folk i dag som sagt for Uniform Resource Locator.

Hvordan bruger man en URL?

En URL bruges, når man skal have adgang til en specifik hjemmeside. En URL består i denne forbindelse af nogle forskellige elementer, som alle skal være til stede, før man kan få adgang til en hjemmeside. Den første del af en URL består her af en bestemt protokol, som man skal anvende, for at få adgang til filen. På internettet er denne protokol lig med HTTPS,  som vil stå i starten af en hjemmesides adresse.

Udover protokollen så vil der også være et domænenavn med et tilhørende udbydernavn eller landekoder såsom .dk, .org, .us og .com.

Endelig vil der være et stinavn, så frem at den side, du er på udkig efter, ikke er forsiden på dit domæne. Dette sti-navn er en hierarkisk beskrivelse, som beskriver den nøjagtige placering af en underside i forhold til den hjemmeside, som den er en del af.

For eksempel hvis du ønsker at gå til siden ’Rejser til Udlandet’ på udenrigsministeriets hjemmeside, så vil denne side have sti-navnet da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/.

Et oplagt spørgsmål efter at have læst denne ordbogsartikel må være, om det eneste en Uniform Resource Locator er, er en hjemmeside-adresse? Det enkle svar på det er ja: En URL er en hjemmeside-adresse og intet andet end det.

Derfor behøver du heller ikke at blive overrumplet den næste gang, nogen bruger dette navn i og med, at du nu ved, at det blot dækker over de bogstaver og tal i toppen af browseren, som vi på almindelig dansk ville kalde en hjemmesides adresse.

Tilbage til ordbog