Link spam
Hvad er link spam?
Har man egen hjemmeside eller blog, har man formentlig oplevet link spam. Det vil ofte vise sig i form af kommentarer, der enten ikke giver mening eller er helt ude af kontekst. De vil indeholde et link og blive postet med det formål at give ekstra styrke til linket. Selv små blogs og hjemmesider bliver i dag udsat for spam med links, da det er kørt i system med robotter og derfor kører helt automatisk. Link spam kan også ske i diskussionsfora, gæstebøger eller andre onlinelokaliteter, hvor der er mulighed for at efterlade en kommentar. Spam med links giver som udgangspunkt ikke meget værdi og falder under kategorien black hat SEO, som er et udtryk for uærlige og lyssky SEO-metoder, der i høj grad straffes af Google og andre søgemaskiner. Benytter man sig af metoden, kan man derfor risikere at blive straffet af Google.
Link spam kendes under mange navne – herunder kommentar spam, blog spam og wikispam. Fælles for begreberne er, at de dækker over alle de falske kommentarer, der postes på diverse blogs og hjemmesider. I forbindelse med de sociale medier er der også sket en opblomstring i spam med links i form af falske profiler og kommentarer. Link spam kommentarer genkendes ved, at de ikke skaber nogen værdi, ud over at de indeholder et link til en given hjemmeside.
Langt de fleste kommentarer er 100% no follow. Det vil sige, at der ikke overføres noget linkjuice fra den hjemmeside, hvor kommentaren skrives, til den hjemmeside, der linkes til. I langt de fleste tilfælde vil link spam være spild af tid og ineffektivt i forhold til at opfylde sit formål: Nemlig at skaffe bedre placeringer til den hjemmeside, der linkes til. Faktisk kan det have helt den modsatte effekt.
Hvordan undgår man spam?
Har man sin egen hjemmeside eller blog, kan man nemt blive udsat for spam. I dag foretages langt det meste spam ikke manuelt, men derimod af robotter. Derfor kan der postes utroligt mange kommentarer i løbet af en dag, også på mindre og nystartede hjemmesider og blogs.
Heldigvis er de ubrugelige kommentarer forholdsvis nemme at spotte. Man kan bruge plug-ins og software til at filtrere langt af de fleste uønskede kommentarer og links fra. Et godt eksempel er ”Akismet”, der kan bruges til at filtrere kommentarer fra på WordPress blogs og –hjemmesider.
Hvis ens hjemmeside eller blog præges af spamkommentarer med links, kan det hurtigt komme til at se rodet og efterladt ud. Det kan afholde ægte brugere fra at efterlade kommentarer med værdi. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på link spam og gør en aktiv indsats for at holde det væk fra ens blog, hjemmeside eller diskussionstråd. Der findes også plugins, som giver mulighed for at læse alle kommentarer og skulle acceptere dem, før de bliver vist offentligt. Det gør det nemmere at rode ud i link spam.
Google straffer black hat SEO
Som sagt er link spam en såkaldt black hat SEO-strategi. Det vil sige, at det falder uden for Googles officielle retningslinjer og dermed ikke accepteres. Man kan derfor risikere at blive straffet, hvis man bruger link spam som en del af sit SEO-arbejde. Eksempelvis kan den side, der bliver linket til, miste placeringer eller helt ryge ud af indekse. Google bliver bedre og bedre til at gennemskue de falske kommentarer. Derfor bliver stadig flere hjemmesider også straffet for brug af den lyssky metode.
Som tidligere nævnt giver link spam ikke nogen reel værdi. Selv hvis det ikke opdages og straffes af Google, vil man blot spilde penge og tid på at spamme med links. Derfor bør man holde sig fra metoden og gøre, hvad man kan, for at holde spammere væk fra egen hjemmeside og blog.
Tilbage til ordbog