Cloaking

Hvad betyder cloaking?

Cloaking er et begreb, der beskriver den SEO-metode, som viser én slags information til søgemaskinerne og en anden til de besøgende.

Teknisk set går metoden ud på at identificere og adskille søgemaskinernes crawlere fra almindelige besøgende. Derved er det muligt at vise forskelligt indhold afhængigt af om det er besøgende eller søgemaksinens crawlere, som besøger hjemmesiden. Søgemaskinens crawlere har til formål at tjekke forskellige hjemmesider og indeksere dem.

Formålet med at benytte cloaking kan både være af praktiske årsager eller for at snyde søgemaskinens crawlere. Sidstnævnte kaldes også for black hat cloaking. Denne form for cloaking er ikke lovlig ifølge søgemaskinerne. Især Google er strenge på dette punkt.

Black hat cloaking går ud på at oprette sider, der er meget søgemaskinevenlige, men ikke nødvendigvis besøgsvenlige.

Eksempelvis kan et søgeord optræde i forskellige versioner på en side uden nogen sammenhæng, hvilket får siden højt placeret på listen over søgeresultater (SERP), men siden er ikke læselig for besøgende. Med brugen af cloaking vil det være en forståelig tekst, som dukker op, når det er mennesker, som søger.

En form for cloaking er IP-delivery, hvor sider med for eksempel tungt grafik har en cloaking side, der er hurtigere for søgemaskinernes crawlere at læse.

Læs om black hat SEO her. 

Tilbage til ordbog