ASP.NET – et Microsoft framework

Hvad er ASP.NET?

Det er udviklet af Microsoft for at give webprogrammører mulighed for at lave dynamiske hjemmesider

ASP blev først udgivet tidligt i 2002 sammen med den første version af .NET frameworket. ASP.NET bør ikke forveksles med den aldrende ASP teknologi, selvom den naturligvis var forgængeren til ASP.NET.

Fordele ved ASP.NET

Hvad der gør ASP.NET til noget særligt, er først og fremmest muligheden for at programmere i et hvilket som helst programmeringssprog understøttet af .NET frameworket. Så hvis man er glad for Visual Basic, kan man bruge dette. Hvis man mere er til C# eller noget andet, kan man bruge dette, hvilket er en meget stor fordel.

En anden fordel er at ASP.NET som udgangspunk er objektorienteret, hvilket er tidens måde at programmere på. Andre sprog, som for eksempel PHP, kan også være objektorienteret, men implementeringen er endnu ikke særlig god og kan derfor til tider være vanskelig at have med at gøre.

Koden bliver kørt server-side, og således er der ingen måde at forsikre sig, om en hjemmeside kører med ASP.NET, men oftest vil filendelsen være .aspx (ikke .asp).

ASP.NET har dog stadig mange af de samme problemer som Microsofts andre lignende produkter, nemlig at der findes rigtig gode gratis alternativer. Når man ser på, hvilke operativsystemer diverse webservere kører med, ligger Windows nemlig ikke i top. Forskellen fra tidligere er at ASP.NET kan rigtig meget og til tider kan være lettere at have med at gøre.

Hvorvidt at ASP.NET vil fortsætte med at vinde frem er endnu usikkert, men en ting er sikkert: Det er et stort skridt i den rigtige retning i forhold til det aldrende ASP.

Tilbage til ordbog