DNS (Domain Name Server)

Hvad er en DNS (Domain Name Server)?

DNS (Domain Name Server) er en server, der oversætter domænenavne til IP-adresser.

Alle domæner på internettet har en IP-adresse, som browseren bruger. De kan sammenlignes med telefonnumre og DNS (Domain Name Server) kan sammenlignes med en telefonbog. Da det kan være svært at huske fx IP-adressen: 173.194.69.106 i hovedet, taster vi domænenavne ind i søgefeltet i stedet. Når man ikke taster IP-adresserne direkte ind i søgefeltet, er der behov for en DNS (Domain Name Server), der kan oversætte domænenavnet til rette IP-adresse, så den korrekte side kan hentes. Det gælder også domænenavne i e-mail adresser. Her kan man også skrive IP-adressen ind efter @-tegnet.

Læs mere om domæner generelt her. 

DNS (Domain Name Server) kan også oversætte den anden vej, altså fra IP-adresse til domænenavn.

Hvis du gerne vil se, hvilken IP-adresse din computer bruger på fx google.dk, kan du pinge den ved at følge denne guide:

Start > Windows System > Kommandoprompt > skriv: “ping google.dk” og du vil derefter få svar fra DNS (Domain Name Server) på Googles IP-adresse.

I starten kunne man kun bruge engelske tegn i sine domænenavne, men i dag kan DNS (Domain Name Server) også finde ud af at oversætte æ, ø, å, så vi undgår at skrive ae,oe og aa.

I Danmark er det DK Hostmasters A/S der står for administrationen af domænenavne, og de opkræver et årligt gebyr for leje af domænenavne.

Tilbage til ordbog